No

Rakk fem slåtter sesongen 2022 med hjelp fra Eana Skifte

Publisert:
28.4.2023
28.2.2022
, av
MIMIRO
og

Ved hjelp av Eana Skifte kunne Peder Dobloug ta tidligere slåtter hele sesongen. Med detaljert oversikt fra værvarsel og varmesum ble nemlig planleggingen enklere, og gresset kunne tas tidligere enn forventet. Les om hvordan han kom seg tidlig i gang med første slått, og derfor fikk mer ut av sesongen!

Rakk slåtten før regnvær

Peder Dobloug er bonde og driver gård ved Nes på Hedmarken. De siste to årene har han brukt Eana Skifte under slåttearbeidet på gården, og har hatt en positiv opplevelse av hvordan verktøyet gir mer forutsigbarhet og tilrettelegging i gårdsdriften.

Peder forteller at det som var avgjørende for å få utnyttet sesongen 2022, var værvarsling og planlegging deretter. De visste i god tid i forveien at det var meldt regnvær, og da var det uvurderlig å kunne ta slåtten før regnværet inntraff.

Ved å ta slåtten tidligere og ikke etter regnværet var over, sikret han bedre fôrkvalitet. Det var også enklere å komme i gang med neste slått i god tid, og dermed fikk de til flere slåtter.

– Det ble spådd regnvær i en lengre periode da vi hadde tenkt å ta slåtten første gang. Da vi så det, så valgte vi å ta gresset ei uke før. Og det var det bra at vi gjorde, for det ble regnvær lenge! Og siden vi tok slåtten tidligere hver eneste gang denne sesongen på grunn av den førsteslåtten, så rakk vi en siste slått senere enn vi hadde trodd, forteller Peder.

Må være på høgget for å rekke mange slåtter

Peder trodde i utgangspunktet at det skulle bli fire slåtter sesongen 2022, men klarte hele fem slåtter før høsten kom.

– Vi tok en fjerde slått i august, også rakk vi en liten slått etter det også. Når vi hadde Eana Skifte så var det enklere å beregne varmesummen, og slik fikk vi tatt slåtten på riktig tidspunkt, forteller han.

– Det viktigste for å rekke så mangle slåtter, det er å være på høgget! Du må være klar til å ta dem på rett tidspunkt, understreker Peder.

Fra venstre: Mattis Dobloug, Harald Volde og Peder Dobloug - Foto: Dag Idar Jøsang, Norsk Landbruk

Peders lærdom til neste sesongs slåtter

På spørsmål om hva lærdommen har vært denne sesongen, forteller Peder at det er egentlig den samme lærdommen du erfarer hvert eneste år som bonde. Du må være klar til å ta dem på rett tidspunkt.

– Det vi også lærete denne sesongen, er det samme vi har erfart hvert eneste år. Målet vi setter oss og planen vi har for sesongen blir alltid påvirket av at været er uforutsigbart.

Sånn er det bare, konstaterer han.

Med skiftende vær som kan endre seg på kort tid, er det desto viktigere med teknologi som kan hjelpe med planleggingen. Med varmesum som hjelper i avgjørelsen om slåttetidspunkt blir det litt enklere å være tidlig ute.

 Vil du lese mer? Bøndene Ann Mari og Tomas forteller om deres erfaring med Eana Skifte.

Eana Skifte er brukervennlig og enkelt

Peder har brukt Eana Skifte i to år, og har gjort seg opp noen tanker om hvordan det har vært å bruke verktøyet.

– Varmesum er først og fremst det vi har brukt, og det har fungert veldig bra.

Han har erfart hvor enkelt og brukervennlig Eana Skifte er. Peder visste allerede at det er viktig å være tidlig ute med slåtten og planlegge sesongen godt. Men resultatene av å bruke dataen og planleggingeni verktøyet har også fått fram viktigheten i god teknologi, og har vist hvordan man kan klare å ta tidlige slåtter i praksis.

– Eana skifte er et veldig brukervennlig program, det er det virkelig. Det er i alle fall veldig lett å forstå og sette seg inn i. Webutgaven og appen til telefonen er også veldig like, og det gjør lett å veksle mellom dem.

Peder er ikke i tvil om Eana Skifte er en enkel måte å få mer oversikt og kunne planlegge slåtten i god tid. Ikke minst hjelper det når du må være fleksibel, og jobbe etter lunefullt vær. Han anbefaler derfor alle som vil være litt frampå og godt forberedt til neste sesong å planlegge slåtten i Eana Skifte.

– Det er bedre å ta gresset før enn senere! Det er noe vi så både i år og i fjor. Når vi beregnet slått med Eana Skifte og bruktevarmesummen, fikk vi den informasjonen vi trengte for å komme i gang tidlig, avslutter han.

Eana Skifte er et verktøy utviklet av MIMIRO

Har du spørsmål om Eana Skifte, eller hva MIMIRO gjør?

Ikke nøl med å kontakte oss!

51 37 15 40 eana.skifte@mimiro.no'

Kan også leser mer om høstetidspunkt, varmesum og Eana Skifte her.